la-Galati.ro     


Fondat 2011     |                     Site dedicat informarii galetenilor.                   |     


Acasa  |  Social  |  Politic  |  Economic  |  Legislatie Sanatate  |  Medicina  |  Sport  |  Divertisment  |  Anunturi  |  Utile  |  Forum  |  Mall  |  Contact

Interviu Bruno Ribo (ArcelorMittal Galați): Nu vedem niciun motiv ca România să piardă avantajul competitiv de a fi producător de gaz

Agerpres

 

ArcelorMittal Galați estimează o creștere a producției în 2015 la peste două milioane tone, datorită investițiilor efectuate, precum și măsurilor adoptate recent de autorități privind refacerea competitivității mediului de afaceri din România, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, Bruno Ribo, director general ArcelorMittal Galați.

Acesta a vorbit și despre costurile totale ale combinatului, care au fost puternic afectate de taxa de cogenerare, de costurile cu certificatele verzi, dar a subliniat că autoritățile 'au oprit creșterea prețurilor electricității', ceea ce a permis combinatului gălățean să se reîntoarcă pe anumite piețe.

AGERPRES: Cum a arătat anul 2014 pentru ArcelorMittal Galați, în comparație cu anul anterior? Care va fi producția la finalul anului? 
Bruno Ribo: Anul 2014 s-a remarcat prin faptul că am finalizat cu succes retehnologizarea majoră a Fluxului nostru Primar, ceea ce a condus la rezultate pozitive imediate pentru operațiunile noastre. Concret, am făcut investiții atât la Furnalul nr. 5, cât și la Oțelărie.

În cazul Furnalului nr. 5, lucrările s-au axat pe instalarea unui sistem nou de încărcare, un proiect de aproximativ 7,3 milioane de euro. Acest proiect a încheiat ce-a de-a doua etapă a investiției majore pe care am început-o în urmă cu trei ani, pentru care am injectat mai mult de 90 de milioane de euro. Rezultatele pozitive au fost imediat vizibile, în condițiile în care, în august, Furnalul nr. 5 a furnizat cea mai mare producție din ultimii 34 de ani. De asemenea, s-au îmbunătățit calitatea fontei și nivelul costurilor.

Mai mult, am schimbat complet Convertizorul nr. 3 de la Oțelărie, în cadrul unei investiții de peste 2,3 milioane de euro. 
În ceea ce privește producția, oprind temporar activitatea Furnalului nr. 5 și a Oțelăriei pentru aceste investiții, producția din semestrul întâi a scăzut. Însă, odată ce am pus în funcțiune echipamentele, creșterea producției a compensat pierderile, iar producția din 2014 va fi similară cu cea din anul 2013.

Cât despre anul 2015, aceste îmbunătățiri, precum și măsurile adoptate recent de autorități privind refacerea competitivității mediului de afaceri din România, ne permit să țintim o creștere a producției de la 1,6 milioane de tone, la mai mult de două milioane de tone.

AGERPRES: Care au fost principalii factori care au influențat activitatea combinatului din Galați? 
Bruno Ribo: Situația noastră dificilă, care a condus la pierderi înregistrate în ultimii cinci ani consecutivi, a început odată cu criza internațională și a fost adâncită prin înăsprirea condițiilor economice la nivel local, în special în domenii precum electricitate și gaze naturale.

 

După 2008, producția combinatului a fost adaptată la noua paradigmă economică: un nivel scăzut al consumului și mai mulți concurenți din țări care au o politică energetică mai favorabilă. În acest context, strategia noastră a fost aceea de a investi în reducerea costurilor și îmbunătățirea eficienței energetice.

Începând cu anul 2002, Grupul a investit în unitatea sa de la Galați mai mult de 800 de milioane de euro, din care 200 de milioane de euro au fost alocați începând cu anul 2009. Aceste investiții au fost încorporate în ceea ce noi numim Programul de Transformare ARC +2015, un set de mai mult de 100 de programe și măsuri proiectate să îmbunătățească competitivitatea combinatului, implementat pe parcursul a șase ani și aflat în curs de desfășurare. Rezultatele sunt vizibile, cu o scădere a costurilor cu 15%, o reducere a consumului de energie cu 15% și indicatori tehnici și de calitate care nu au mai fost înregistrați vreodată în istoria combinatului.

Totuși, costurile ridicate cu energia ne afectează, în continuare, activitatea, deoarece acestea reprezintă o parte importantă a costurilor noastre totale. Soluțiile pe care noi le-am propus au fost deja implementate în alte țări din Uniunea Europeană. Unele dintre ele au fost deja adoptate de România, în ultimele luni.

Salutăm acei pași, dar încă suntem îngrijorați privind situația pieței gazului. Nu suntem împotriva unei piețe cu adevărat libere, dar am subliniat mereu faptul că marii consumatori industriali au nevoie de o perioadă de tranziție, astfel încât să se creeze o piață cu adevărat liberă și să fie implementate măsurile de adaptare necesare pentru a se evita închiderea lor.

AGERPRES: Care a fost costurile cu energia în acest an și care au fost costurile cu taxele energetice? 
Bruno Ribo: Costurile totale au fost puternic afectate de taxa de cogenerare, de costurile cu certificatele verzi, precum și de cele cu transportul, distribuția etc. În acest context, în prima parte a anului, facturile noastre la energie au crescut pentru același nivel al consumului.

Pentru a pune aceste aspecte într-o perspectivă globală, după cum am menționat și cu alte ocazii, companiile asemenea nouă au un cost mediu cu energia de 80 de dolari/MWh în România, în timp ce concurenții noștri plătesc aproximativ 50 de dolari/MWh în Germania, 60 de dolari/MWh în Franța sau mai puțin de 40 de dolari/MWh în SUA.

AGERPRES: Considerați că măsura prin care marii consumatori de energie din România sunt scutiți de o parte din certificatele verzi este suficientă? 
Bruno Ribo: Considerăm această măsură drept un pas înainte, dar continuă să rămână un decalaj față de celelalte țări europene, deoarece ceilalți au decis să acorde nivelul maxim al scutirii permise de liniile directoare privind ajutorul de stat, publicate de Uniunea Europeană. Decalajul pentru anul 2014 este 1,5 euro/MWh. Mai mult, nu este suficientă doar această măsură. Companiile care au volumul și profilul nostru de consum trebuie, de asemenea, să aibă posibilitatea să cumpere de pe piața angro de energie la cotații forward și pentru ziua următoare și să poată negocia contracte bilaterale cu producătorii de energie, așa cum se întâmplă în alte țări europene.

AGERPRES: Sunteți de acord cu condițiile impuse marilor consumatori în ceea ce privește politica de personal? 
Bruno Ribo: Înțelegem punctul de vedere al statului și necesitatea de a menține cât mai multe locuri de muncă în țară.

Totuși, trebuie luat în considerare faptul că mediul de afaceri actual este direcționat către asigurarea unei competitivități din ce în ce mai ridicate. Îmbunătățire eficienței este o cerință constantă, dacă vrem să continuăm să activăm pe piața noastră.

Prin urmare, trebuie să dezvoltăm utilizarea de tehnologii moderne, pentru eficientizarea organizațiilor noastre și reducerea decalajelor față de nivelul de referință. Vom face acest lucru respectând legea și într-o manieră responsabilă din punct de vedere social, așa cum am făcut-o dintotdeauna.

 

AGERPRES: Este pregătită de liberalizare piața gazelor? Care credeți că sunt motivele pentru care piața gazelor din România nu funcționează așa cum trebuie? 
Bruno Ribo: Pentru noi, electricitatea reprezintă 50% din costurile totale cu energia, în timp ce gazul natural reprezintă cealaltă jumătate.

Am subliniat acest aspect în repetate rânduri și ne menținem poziția asupra faptului că piața gazului din România nu este încă pregătită pentru liberalizare. Liberalizarea este realizată înaintea creării unei piețe angro de energie. Lipsa competiției în sectorul producției de gaz (unde există doar Romgaz și OMV Petrom), precum și o singură sursă de import, Gazprom, nu reprezintă caracteristicile unei piețe libere competitive, cumpărătorii se vor afla 'în mâinile' furnizorilor. Este necesară o perioadă de tranziție pentru a realiza o piață de energie angro și un cod de rețea operațional (piața de echilibrare și mecanisme de rezervare a cantității).

Altfel, România riscă să se confrunte cu delocalizarea industriei energo intensive. Cu doar doi producători de gaz și o singură sursă de import, nu există o competiție reală, iar liberalizarea induce doar alinierea prețurilor față de gazul importat.

Suntem îngrijorați, deoarece continuă să existe un risc mare ca situația actuală să conducă la creșterea prețului gazului cu nu mai puțin de 30%, un nivel pe care nu îl putem suporta.

Nu vedem niciun motiv pentru care România să își piardă avantajul competitiv de a fi un producător de gaz, iar prețul să fie aliniat la unul dintre cele mai ridicate niveluri de import pe piață.

AGERPRES: Care au fost motivele care au determinat decizia de a crește capacitatea combinatului anul viitor? 
Bruno Ribo: Există două motive principale. Mai întâi, prin intermediul procesului de modernizare implementat la Fluxul Primar, avem acum posibilitatea de a ținti o creștere a producției de 15% în 2015, cu doar un singur furnal. De asemenea, autoritățile au oprit creșterea prețurilor electricității, ceea ce ne-a permis să ne reîntoarcem pe anumite piețe.

AGERPRES: Cum vă așteptați să fie anul viitor din punctul de vedere al cererii de oțel?
Bruno Ribo: Nu așteptăm schimbări majore în regiunea noastră în ceea ce privește cererea de oțel. Sperăm ca tendința de creștere din 2014 să se mențină și în 2015 pe piețele noastre principale, România și Turcia.

Cererea de oțel în Europa a crescut până la un anumit nivel, dar se află în continuare sub pragul înregistrat înainte de criza economică. Suntem, de asemenea, atenți la situația din Ucraina, precum și la evoluția economică și exporturile Chinei, care ar putea influența mediul de afaceri.

AGERPRES: Care va fi rolul combinatului din Galați în cadrul strategiei grupului din Europa? 
Bruno Ribo: Faptul că Grupul a investit constant în unitatea din Galați (mai mult de 200 de milioane de euro, în ciuda celor cinci ani consecutivi în care aceasta a înregistrat pierderi) indică importanța strategică a combinatului pentru viitorul ArcelorMittal.

Ne aflăm în România pentru a rămâne în România, cu condiția ca problemele legate de energie să fie rezolvate, iar autoritățile să asigure un cadru accesibil, stabil și previzibil pentru activitatea noastră.

AGERPRES: Cum arată cererea de oțel în prezent pe piața europeană și care sunt principalii factori care o influențează? Care sunt perspectivele pentru următorii ani? 
Bruno Ribo: Situația Europei s-a îmbunătățit în 2014, comparativ cu 2013. Mai mult, Europa a înregistrat un consum mai mare decât s-a prognozat.

Această îmbunătățire s-a observat și în rezultatele obținute de Grup, prin comparație cu cele înregistrate anul trecut. 
Fiind cel mai mare producător de oțel din România, dar și unul dintre primii zece exportatori români, rămânem optimiști, în mod precaut, cu privire la o îmbunătățire treptată, dar constantă a pieței deopotrivă naționale și internaționale.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, abonează-te gratuit la Newsletter trimițând site-ul de care ești interesat(ă) și adresa ta de e-mail la office@la-romania.ro.


laAnunt.ro     |     eMedic.ro     |     LaMedic.ro     |     laExecutareSilita.ro     |     laHotel.ro     |     laZiar.ro     |     la-Facultate.ro     |     la-Firma.ro     |     la-Mall.ro     |     la-Masa.ro     |     la-Televizor.ro     |     Spune-ti parerea.ro

la-Romania.ro     |     la-AlbaIulia.ro     |     la-Alexandria.ro     |     la-Arad.ro     |     la-Bacau.ro     |     la-BaiaMare.ro     |     la-Balti.ro     |     la-Barlad.ro      | la-Bistrita.ro     |     la-Botosani.ro     |     la-Braila.ro     |     la-Brasov.ro     |     la-Bucuresti.ro     |     la-Buzau.ro     |     la-Calarasi.ro     |     la-Chisinau.ro     |     la-ClujNapoca.ro     |     la-Constanta.ro     |     la-Craiova.ro     |     la-Deva.ro     |     la-DrobetaTurnuSeverin.ro     |     la-Focsani.ro     |     la-Giurgiu.ro     |     la-Hunedoara.ro     |     la-Iasi.ro     |     la-Medias.ro     |     la-MiercureaCiuc.ro     |     la-Onesti.ro     |     la-Oradea.ro     |     la-PiatraNeamt.ro     |     la-Pitesti.ro     |     la-Ploiesti.ro     |     la-RamnicuSarat.ro     |     la-RamnicuValcea.ro     |     la-Resita.ro     |     la-Roman.ro     |     la-SatuMare.ro     |     la-SfantuGheorghe.ro     |     la-Sibiu.ro     |     la-Slatina.ro     |     la-Slobozia.ro     |     la-Suceava.ro     |     la-Targoviste.ro     |     la-TarguJiu.ro     |     la-TarguMures.ro     |     la-Timisoara.ro     |     la-Tulcea.ro     |     la-Turda.ro | la-Vaslui.ro     |     la-Zalau.ro

eSante.ro     |     Journaux.ro     |     laTele.ro     |     Magasins.ro     |     Medecin.ro     |     Universites.ro

©2014